Tuesday, May 17, 2011

LAKSA



dah lama x buat laksa..tiba2 anak daraku minta buatkan semalam..apa lagi mlm td dah mama dia godek2 kat dapur buatkan kuahnya siap2 sbb klu kuahnya dah mesra dgn rasa asam baru le sedap dimakan...hr ni cuma rebuskan laksa dan sediakan bahan-bahan sampingannya saja..mudah dan sedap..jom cuba laksa resepi dr mak gee..

Sumber : Dunia Resepi Zieana

Bahan-bahan :

2 ekor kembung besar
1 potong ikan tongkol
5 ulas bawang merah
15 tangkai cili kering
10 biji cili padi
1/2 inci belacan
1 batang serai ( diketuk )
1 batang bunga kantan ( dibelah 2 )
Asam keping secukupnya
Daun kesum secukupnya
Garam, serbuk kunyit dan perasa secukupnya

Bahan sampingan :

Timun
Bawang besar
Cili merah
Salad
Limau kasturi / nipis
Telur rebus

Cara membuatnya :

1. Rebuskan ikan kembung dan tongkol bersama 2 hiris asam keping hingga masak. Setelah masak perisikan dan kisar halus isi ikan tersebut. Air rebusan ikan td jgn dibuang kerana boleh digunakan utk mengisar ikan dan bahan-bahan lain.
2. Kisar pula bawang merah, cili kering, cili padi dan belacan.
3. Masukkan kesemua bahan kisar ke dalam periuk, tambahkan air secukupnya dan masak dengan api sederhana.
4. Masukkan asam keping, serai, daun kesum, bunga kantan dan sedikit serbuk kunyit. Masak hingga mendidih.
5. Apabila kuah laksa telah mendidih perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya.
6. Setelah kuah laksa masak bolehlah dihidangkan dengan laksa dan bahan-bahan sampingan yg telah disediakan.

*Kebiasaannya gee akan buat kuah laksa awal..cthnya pd mlm hr sblm dimakan keesokan harinya. Ini bertujuan memesrakan kuahnya dengan rasa asam dan garam..Gee juga akan mencampurkan 1 potong ikan tongkol ke dalam kuah utk memekatkan kuah laksa..Memang sedap..Cubalah..

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE



assalamualaikum semua..masak apa hr ni ? hari cuti mcm ni mesti semua rajin ke dapur kan ? ptg ni td teringin pulak tekak ni nak makan kek coklat..cari punya cari jumpa kek coklat tanpa telur yg mudah penyediaannya kat dapur kak ita..tapi kek ni memang sedap le..gebu dan lembut jer teksturnya walaupun tanpa telur..jom ramai2 buat kek yg mudah ni...

Sumber : Kak Ita

Bahan-bahan :

1 cawan tepung gandum - ita guna tepung kek
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko - ita guna Tudor Gold
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco - ita letak coffee paste
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung - ita letak Mazola
1 sudu kecil cuka atau jus lemon



Cara membuatnya :

Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek (5' atau 6'). Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...