Tuesday, January 12, 2010

DORAYAKI



dorayaki @ pancake ni gee buatkn utk anak2 ahad yg baru ni..mula2 buat tu dugaan betul, siap smpi trhangus pun ada..kena perli ngan hb lg..huhuhu..resepi dr hana's family..tq kak hana, mintak izin c&p..layan...



Bahan-bahan :

• 100gm tepung kek atau tepung gandum
• ½ sudu kecil baking soda
• 60gm gula halus- hana buh 50g jerk
• 2 sudu besar madu
• 2 biji telur
• ½ sudu besar minyak masak
• ½ sudu kecil esen vanilla
• Inti:1½ cawan kacang merah yg manis

Cara-cara :

1. Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang.
2. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat. *hana buh 2 sudu besar susu segar.
4. Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4".
5. Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis (20 keping).
6. Letak 1 sudu besar kacang merah ditengah sekeping pan-cake, tutup dgn satu keping pan-cake. Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...