Tuesday, May 17, 2011

LAKSA



dah lama x buat laksa..tiba2 anak daraku minta buatkan semalam..apa lagi mlm td dah mama dia godek2 kat dapur buatkan kuahnya siap2 sbb klu kuahnya dah mesra dgn rasa asam baru le sedap dimakan...hr ni cuma rebuskan laksa dan sediakan bahan-bahan sampingannya saja..mudah dan sedap..jom cuba laksa resepi dr mak gee..

Sumber : Dunia Resepi Zieana

Bahan-bahan :

2 ekor kembung besar
1 potong ikan tongkol
5 ulas bawang merah
15 tangkai cili kering
10 biji cili padi
1/2 inci belacan
1 batang serai ( diketuk )
1 batang bunga kantan ( dibelah 2 )
Asam keping secukupnya
Daun kesum secukupnya
Garam, serbuk kunyit dan perasa secukupnya

Bahan sampingan :

Timun
Bawang besar
Cili merah
Salad
Limau kasturi / nipis
Telur rebus

Cara membuatnya :

1. Rebuskan ikan kembung dan tongkol bersama 2 hiris asam keping hingga masak. Setelah masak perisikan dan kisar halus isi ikan tersebut. Air rebusan ikan td jgn dibuang kerana boleh digunakan utk mengisar ikan dan bahan-bahan lain.
2. Kisar pula bawang merah, cili kering, cili padi dan belacan.
3. Masukkan kesemua bahan kisar ke dalam periuk, tambahkan air secukupnya dan masak dengan api sederhana.
4. Masukkan asam keping, serai, daun kesum, bunga kantan dan sedikit serbuk kunyit. Masak hingga mendidih.
5. Apabila kuah laksa telah mendidih perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya.
6. Setelah kuah laksa masak bolehlah dihidangkan dengan laksa dan bahan-bahan sampingan yg telah disediakan.

*Kebiasaannya gee akan buat kuah laksa awal..cthnya pd mlm hr sblm dimakan keesokan harinya. Ini bertujuan memesrakan kuahnya dengan rasa asam dan garam..Gee juga akan mencampurkan 1 potong ikan tongkol ke dalam kuah utk memekatkan kuah laksa..Memang sedap..Cubalah..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...