buat utk sarapan hjg mnggu lps..sedap tau roti ni, saya makan ngan kari ayam..tq utk Sofinar myR..saya c&p yer..
Bahan-bahan :
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 gm yis
500 gm tepung gandum
Cara membuat :
1. Mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam.
2. Tepung digaul dengan yis.
3. Kemudian campurkan semua bahan dan uli hingga licin dan kental.
4. Perap selama 1 jam dalam beg plastik yang tertutup @ bekas yang tertutup.
5. Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji.
6. Canai nipis lebih kurang 0.4 cm.
7. Panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
8. Sedap dimakan bersama kari ayam @ daging.
No comments:
Post a Comment