Saturday, March 26, 2011

CUSTARD TEA CAKE



tergoda sungguh gee tgk kek ni ada di merata-rata blog trsohor..kat dapur cik mat ada, dapur kak ita ada dan ramai lg ler dah mncubanya..

apa lagi, petang td pun gee mula le buat kek ni plak..masa proses membakar alahai sedapnya bau..mmg harum sungguh bau kek ni smpi hubby n anak-anak gee sibuk brtanya apa la yg mama ni buat..siap je bakar terus rasa..memang best tp kek ni bak kata kak ita agak "manja"..memang ye pun..sgt rapuh tp sedappp..gee buat 2 adunan sbb tgk kat blog2 yg dah mencuba semua kata dpt kecil jer kek ni..saja buat lebih, boleh gak sedekah kat jiran..

ok, layan resepinya..gee c&p dr dapur kak ita..tq kak ita..

CUSTARD TEA CAKE
By: Kak Ida

bahan-bahan
125g/1/2 cawan butter
1/3 cawan gula castor
1 biji telor
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard

pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung dan gaul rata.
guna kek pan yang boleh ditanggalkan di bahagian bawahnya...alas dengan kertas dan gris supaya tidak melekat...
letakkan sebahagian kek batter dan ratakan...tuangkan kastard dan kemudian tuang baki kek tadi, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada 180C...
keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing...

bahan kastard
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu
15g butter
2 sudu teh vanilla

larutkan tepung kastard dan gula kedalam susu, panaskan hingga mendidih dan pekat....masukkan butter dan vanilla...sejukkan...

note: doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...