Thursday, February 11, 2010

BANANA BUTTER CAKE



sedapnya kek pisang ni..aromanya masa bakar tu best sgt..dah 2 kali gee buat..hubby suka sgt2..ank2 bab kek pisang ni kurang skit tp klu kek coklat bagi la kat diaorg..kek ni resepinya dr dapur cik mat gebu kita @ dapur tanpa sempadan..maaf cik mat, gee c&p kat sini yer...

BAHAN-BAHANNYA :-)

4 biji telur gred "A"
100 g gula halus
1/2 camca teh ovallate
120 g tepung protein rendah (mat belasah guna tepung gandum)*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
85 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
120 g pisang embun#
1/4 camca teh soda bicarbonate#
Secubit garam#(#dilecek hingga hancur)

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Putar gula halus dengan ovallate hingga rata. Masukkan kesemua telur dan putar hingga kembang dan pekat. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata.
2. Masukkan pisang lecek, putar lagi dan akhir sekali masukkan mentega cari dan gaul rata menggunakan spatula.
3. Isikan ke dalam acuan muffin 3/4 penuh dan bakar pada suhu 180C selama 25 minit atau hingga masak. Biar kek sejuk dan hias ikut kreativiti masing2. Jika menggunakan loaf tin atau tin bulat panjangkan masa membakar 20 - 25 minit lagi atau hingga masak......

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...