Monday, July 27, 2009

BINGKA LABU



Sumber Gambar & Resepi : Saji ( Jun 2009 )

Bahan-bahan :
1 biji labu kuning saiz sederhana ( kupas dan rebus hingga empuk )
240 gm gula pasir
250 gm tepung gandum
3 biji telur saiz A
1 cawan santan pekat
125 gm marjerin ( dicairkan )

Cara membuat :
1. Kisar labu yang telah direbus bersama gula, telur dan santan hingga halus.
2. Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam mangkuk besar.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Kemudian masukkan marjerin yang telah dicairkan dan kacau rata. Jika adunan berketul-ketul, bolehlah ditapis atau dikisar sekali lagi.
5. Panaskan ketuhar 150 darjah celcius dan sapukan acuan dengan marjerin.
6. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...