Monday, July 27, 2009

SPAGETI BERKRIM



Sumber Gambar & Resepi : Saji ( Jun 2009 )

Bahan-bahan :
1 paket pasta spageti ( direbus lembut )
30 gm cendawan butang ( dipotong )
30 gm cemdawan tiram ( dipotong )
30 gm cendawan Portabello ( dipotong )
5 ulas bawang merah ( dikisar halus )
3 ulas bawang putih ( dikisar halus )
2 helai daun salam
1 cawan krim masakan
6 ekor udang segar ( dibuang kulit )
1 sudu besar minyak zaitun
Garam dan lada sulah secukupnya

Cara membuat :
1. Didihkan air. Masukkan pasta. Biarkan hingga lembut ( 6 hingga 9 minit ).
2. Tapis pasta dan gaulkan bersama minyak zaitun supaya tidak melekat.
3. Tumis bawang merah dan bawang putih. Kemudian masukkan cendawan yang telah dipotong tadi.
4. Tumis hingga naik bau dan layu. Masukkan krim masakan dan biar hingga mendidih.
5. Akhir sekali masukkan udang segar ke dalam krim yang mendidih tadi.
6. Seterusnya masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
7. Sedia untuk dihidangkan.
8. Untuk tambahan bahan perasa, taburkan keju parmesan di atas pasta yang dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...