Thursday, April 14, 2011

BLUEBERRY CHEESE CAKE



resepi asal adalah Strawberry Cheesecake..hasil godek2 cari kat dapur kak ummi yang rajin tu..pertama kali cuba buat non bake cheesecake ni..senang je rupanya..masa yg diambil utk menyediakan pun x lama..amat berbaloi utk dicuba..asalnya hr tu mmg nak buat guna strawberry je tp bila g jusco trjumpa plak blueberry terus tukar rancangan..yang paling penting, anak2 dan hubby gee pun suka..Balqies siap suruh mamanya buat lagi mnggu ni..alamak, semakin tembun la mamanya yg dah sememangnya tembun ni..

resepi ni gee kopipes dr dapur kak ummi...tq kak ummi & pemilik asal resepi ni..

Sumber : Kak Ummi

Bahan-bahan (loyang bulat 8")
Bahan-bahan A
• 250 gm biskut mudah hadam(merie or etc) - letak 200g je (akak letak 300 gm ikut loyang akak)
• 125 gm mentega tanpa garam - letak 100g (akak ikut resepi asal)
Bahan-bahan B
• 200 ml krim putar(whipping cream)
• 250 gm krim keju (*akak letak 350 gm)
• 165 gm gula kastor - letak 150g (akak letak 135 gm jek)
• 1 sudu besar jus lemon (*akak letak 1 1/2 sudu besar)
Bahan-bahan C
• 15 gm gelatin halal (*akak ada stok 12 gm jek, nasib baik ok bekunya..hehe)
• 100ml air
• >> campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 min
Topping
• Strawberry topping secukupnyer (*akak guna strawberry jam, bancuh dgn jus strawberry sikit, then tuang jek)..gee guna blueberry topping
• Jus lemon
• Gula caster
• Sedikit air - hana campur sedikit gelatin 1/2 sudu kecil

Cara-cara:-
1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk. Sediakan loyang bulat 8cm. (akak guna non-stick loose round pan)
2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat. Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
3. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu. Ketepikan.
4. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati. Setelah itu masukkan gelatin yg telah di double boilerkan dengan air tadi dan gaul lagi sehingga sebati.
5. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
6. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais. Tuangkan adunan krim cheese td ke atas adunan biskut. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 2-3 jam. (*aah..2 jam je dah ok beku)
7. Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan. (hana buat kaedah double boiler gune jem je)
8. Tuangkan kuah topping hingga habis. Sejukkan semula.
9. Potong bar ikut suka dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...