Friday, April 22, 2011
BRAZIL NUT COOKIES
jemput makan biskut semua..ni gee buat hari selasa baru2 ni..Perak cuti hr selasa sempena Hari Keputeraan DYMM Sultan Perak..
memang sedap biskut ni sebab ada rasa lemak2 dr kacang gajus tu..anak2 semua suka..resepi gee ambik dr majalah Sedap..sila la cuba..
Sumber : Sedap ( Bil. 16 )
Bahan-bahan :
100 gm mentega tawar sejuk
1/2 sudu teh garam
100 gm gula merah
1 biji telur
100 gm kacang gajus - sangai dan cincang halus
100 gm tepung gandum
1 sudu makan serbu koko
1/2 sudu teh serbuk penaik
75 gram kacang gajus - sangai dan belah dua utk hiasan
Cara membuatnya :
1. Pukul mentega tawar, garam dan gula merah hingga lembut. Masukkan telur dan pukul rata.
2. Masukkan kacang gajus yg telah dicincang halus dan kacau rata. Masukkan pula tepung gandum, serbuk koko dan serbuk penaik sambil diayak dan dikacau rata.
3. Sudukan di loyang yang telah disapu nipis dengan mentega. Hiaskan dengan kacang gajus di atasnya.
4. Bakar selama 20 minit dengan suhu 150 darjah celcius hingga masak.
Labels:
BISKUT
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment