Saturday, April 16, 2011

PUYUH GORENG REMPAH



resepi asal ni milik Kuzie Catering..gee dapat dari dapur kak ummi..tp gee gunakan puyuh sbb xtau nak masak apa dgn puyuh yg dibeli..nak buat rendang, baru sgt buat rendang minang baru2 ni..jadi hubby kata buat goreng pun sodapp..hehehe

gee kopipes dari dapur kak ummi..minta izin ye kak ummi letak kat sini pulak ye dan tq buat pemilik resepi asal...

AYAM GORENG BEREMPAH (KUZIE CATERING)
Resepi: Pak Engku (Kuzie Catering)
Sumber: Kak Ummi

Bahan:-

* 4 labu bawang merah
* 6 batang serai
* 2 tongkol lengkuas
* 3 sudu rempah kari ikan
* 3 sudu kunyit babas
* 5 sudu cili kering (blend)
* 5 helai daun kari 5 tangkai cili kering dipotong 3 ( gee tambah daun pandan yg dipotong kecil2 )
* sedikit serbuk perasa
* *saya tambah:1 sudu beso biji ketumbar+jintan manis+jintan putih

Cara Memasak:-

1. Ayam dipotong 16/atau ikut suka. Bersihkan dan toskan.
2. Perapkan ayam tadi bersama semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
3. Panaskan minyak untuk "deep fry" dan goreng ayam tadi, api biar sederhana. Bila serdak agak kekuningan, tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus (*akak biarkan jek..ok laa..xda la hangus sangat...sedang sedap makan..hehe)
4. Bila ayam dah masak, masukkan daun kari dan cili kering potong tadi.
5. Tabur atas ayam bersama serdak tadi....tentu menyelerakan, lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...