Saturday, April 16, 2011

MUFFIN COKLAT



hr ni sudah terlebih rajin la pulak..lps je godek2 buat puding kiwi td terus je buatkan anak2 muffin coklat ni..agak tergoda sebenarnya tgk muddin coklat ni tertayang di dapur Noorsha tu..tambahan pula 'coklat'..aduh mmg peberet gee..hehehe..

ok, layan resepi yg gee kopipes dr dapur Noorsha ye..mintak izin letak kat sini yer Noorsha...

Resipi Asal : Yani MyResepi
Sumber : Noorsha

Bahan²


200 gm coklat masakan
70 gm mentega
2 biji telur - Gred A
50 gm gula halus (Noorsha kurangkan ke 30gm saja)
60 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

Cara²
1. Cairkan coklat guna kaedah double boiler
2. Kemudian masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair. Selepas itu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170 C
3.Dalam mangkuk lain satukan telur dan gula. Kacau sebati. Tidak perlu sampai kembang
4. Masukkan telur ke dalam coklat. Kacau asal rata- tak perlu beria² sangat mengacaunye..heheh
5. Ayak tepung & baking powder ke dalam mangkuk coklat tadi. Kacau lagi asal bersatu semua- pun tak payah terlalu gigih mengacau..:)
6. isi adunan dalam muffin cup 1/2 @ 3/4 penuh. bakar hingga 20 minit.
7.selepas masak, muffin mungkin agak lembut sebab sedikit saja tepung digunakan,tapi jgn risau, nanti dah sejuk dia akan keras, jadi kalau lepas 20 minit tu masih lagi lembik, tak perlu bakar semula.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...