Thursday, April 14, 2011

RENDANG AYAM MINANG



assalamualaikum semua..hari ni gee nak tayang rendang ayam minang yg gee dpt dr blog kak ita..resepi rendang ni menurut kak ita adalah dari Pak Engku..mmg ada sedikit kelainan pada rendang ni berbanding rendang pedas Perak yg biasa gee dan family masak..istimewanya rendang ni sbb menggunakan cili padi, lada hitam dan jintan manis..

ok le, membebel plak si gee ni..apa2 pun rendang ni memang sedap..cubalah ye..resepi kopipes dr blog kak ita..tq sekali lg kak ita..

By: Pak Engku
Sumber : Kak Azlita

Bahan-bahan:

1 ekor ayam kampung - klu tak de ayam bandar pun ok! dipotong 8
5 ulas bawang putih - dikisar
10 ulas bawang merah - dikisar
30 biji cili api - dikisar
2 inc halia - dikisar
4 batang serai - 2 kisar 2 lagi dititik
1 inc lengkuas
rempah tumis - 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
1 sudu teh jintan manis - kisar serbuk pun boleh
1 sudu makan lada hitam - kisar serbuk pun boleh
minyak
sebiji santan kelapa
2 sudu makan kerisik
garam dan gula secukup rasa
daun kunyit dimayang
2 kiub ayam - ita tambah
1 sudu kecil serbuk kunyit - ita tambah

Cara membuatnya :

Tumiskan rempah tumis hingga naik bau, masukkan bahan kisar dan serai titik dan masak hingga kekuningan. Bila sudah kekuningan masukkan jintan manis, lada hitam, serbuk kunyit, dan kiub ayam. kacau rata.
Setelah kuah sedikit kering, masukkan santan, ayam dan kerisik satu persatu.
Bila ayam sudah masak, masukkan garam dan gula seenak rasa dan daun kunyit.
Tunggu sehingga kuah pekat barulah sedia untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...