Saturday, April 16, 2011

PUDING KIWI



wah petang2 gini sedap makan puding kan..jemput semua makan puding kiwi ni..baki kiwi yg dibeli dah seminggu x berusik langsung..dah lembik jadinya..daripada disedekahkan dlm tong sampah baiklah dimanfaatkan..hasilnya ni lah dia..resepi puding kiwi dari Dapur Tanpa Sempadan Che Mat Gebu kita..tp korang jgn pengsan plak tgk mcm2 rupa puding tu..gee ni mmg suka kumpul jelly mould..pantang gi kedai bakeri, klu ada je jelly mould yg patternnya xde dlm simpanan harusss gee beli..korang pun xyah susah2 beli hadiah mahal2 klu nak bagi gee, bagi je jelly mould ni..kompom gee suka..ahaksss..

ahhh melalut sudah ini perempuan..ampun..minta izin CMG, gee kopipes resepi tu kat sini pulak ye..nnt boleh cuba guna buah laici dan strawberry plak..

Sumber : Che Mat Gebu



BAHAN-BAHANNYA :-)
5 gram serbuk jelly "konnyaku"
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 1/2 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
1 helai daun pandan
2 - 3 titik pewarna hijau epal
2 biji buah kiwi yang telah masak ranum*
125 ml air*(*dikisar)

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Dalam periuk, satukan air, gula, daun pandan, pewarna hijau epal dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih.
2. Alih periuk dari api, keluarkan daun pandan. Tuang puree buah kiwi tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga sebati. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.
3. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit - 1 jam atau hingga keras. Hidangkan dingin sebagai pencuci mulut, jika suka boleh juga dimakan bersama susu cair dan buah2an segar.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...