Friday, March 27, 2009

AYAM DAN TAUHU DENGAN CILI KERING

Sumber Gambar & Resepi : Nestle

Bahan-bahan :
5 sudu besar minyak masak
2 keping tauhu yang kental ( dikiubkan )
12 biji cili kering ( dipotong kira-kira 2 cm )
3 ulas bawnag putih ( dikisar )
3 cm halia ( dikisar )
300 gram daging ayam tanpa tulang ( dikiubkan )

Bahan-bahan sos :
2 sudu besar stok pekat ayam
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil kicap pekat
1/2 cawan air
1 sudu kecil gula
Sedikit minyak bijan
2 sudu kecil tepung jagung ( digaul dengan 2 sudu besar air )
100 gram kacang pea / pis manis
1/2 cawan kacang gajus goreng

Cara membuat :
1. Panaskan minyak dan gorengkan cili kering dan tauhu secara berasingan. Keluarkan daripada kuali dan ketepikan. Tuangkan minyak berlebihan dan hanya tinggalkan 1 sudu besar minyak dalam kuali.
2. Goreng halia dan bawang putih hingga naik baunya. Tambahkan ketulan ayam dan gorengkan hingga warnanya menjadi kekuningan.
3. Kacay kandungan bahan-bahan sos dan biarkan ia mendidih. Kemudian pekatkannya dengan tepung jagung.
4. Sebelum api ditutup, masukkan kacang pea / pis manis bersama dengan kacang gajus.
5. Hidangkan bersama nasi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...