Thursday, March 26, 2009

KEPINGAN COKLAT BERKACANG


Sumber Gambar & Resepi : Saji ( Ogos 2008 )

Bahan-bahan :
110 gram coklat masakan
95 gram krim putar
10 gram mentega cair
70 gram kek coklat ( diramas )
35 gram almond ( dipanggang )
30 gram hazelnut ( dipanggang )

Cara membuat :
1. Almond dan hazelnut dicincang dan ketepikan.
2. Satukan coklat masakan, krim putar dan mentega cair. Cairkan dengan kaedah double boiler.
3. Satuakn kesemua bahan dan kacau sebati. Masukkan ke dalam loyang dan tekan hingga mampat. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 4 jam.
4. Setelah dikeluarkan dari peti sejuk bolehlah dipotong.
5. Jangan gunakan loyang yang terlalu tinggi kerana sukar untuk mengeluarkan kepingan coklat ini setelah ia keras.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...