Thursday, March 26, 2009

COKLAT PUDINA


Sumber Gambar & Resepi : Saji ( Ogos 2008 )

Bahan-bahan :
110 gram coklat masakan
15 gram cocoa butter
70 gram coklat masakan
60 ml krim putar
10 ml esen pudina
40 gram badam cincang

Cara membuat :
1. Satukan 70 gram coklat masakan, krim putar dan esen pudina. Cairkan dan ketepikan. Setelah sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk selama 10 minit dan kemudian keluarkan.
2. Kemudian cairkan pula 110 gram coklat masakan dengan cocoa butter.
3. Sudu atau paipkan adunan kedua ( separuh sahaja ) untuk mendapatkan bentuk acuan. Biarkan ia sejuk dan keras.
4. Kemudian paipkan adunan pertama tadi dan taburkan badam cincang.
5. Tidak perlu tunggu ia mengeras, paipkan adunan kedua tadi hingga habis.
6. Biarkan sejuk. Bahagian tengah coklat ini agak lembut berbanding bahagian luarnya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...