Thursday, March 26, 2009

PAIS UDANG


Sumber Gambar & Resepi : Saji ( April 2009 )

Bahan-bahan :
600 gram udang
2 cm halia
1 helai daun kunyit
5 tangkai cili merah
1 sudu kecil tepung jagung
5 cm kunyit hidup
2 helai daun limau purut
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 batang serai
1 1/2 biji kelapa parut
Daun pisang
Garam

Cara membuat :
1. Udang dibuang kulitnya. Kisar cili, kunyit, halia, bawang merah, bawang putih, serai dan kelapa parut sehingga halus.
2. Daun limau purut dan daun kunyit dicarik-carik. Satukan kesemua bahan dan gaulkan dengan tepung jagung serta garam secukup rasa. Masukkan udang dan gaulkan sebati.
3. Layurkan sedikit daun pisang dan letakkan sedikit adunan pais ke atas daun pisang.
4. Bungkus kemas daun pisang lalu dibakar sehingga masak selama kira-kira 10 minit.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...