Tuesday, March 31, 2009

ROTI GULUNG BERINTI


Sumber Gambar & Resepi : Rasa ( Mac 2007 )

Bahan-bahan :
3 keping roti putih
2 keping biskut tawar ( dihancurkan )
1 biji telur ( ditambah garam dan dipukul )

Bahan-bahan inti :
2 sudu makan daging ayam hancur
3 sudu makan sayur campur
1 ulas bawang kecil ( dimayang )
2 biji cili merah ( ditumbuk halus )
1/2 kiub ayam ( ditumbuk bersama cili )
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara membuat :
1. Di dalam kuali, tumis bawang kecil bersama dengan cili hingga garing.
2. Kemudian masukkan daging ayam hancur dan masak beberapa minit hingga daging tersebut masak.
3. Kemudian masukkan sayur campur dan perasakan dengan garam. Ketepikan.
4. Ambil roti dan gelek hingga nipis. Potong dua.
5. Masukkan inti dan gulung, gamkan dengan menggunakan sedikit sapuan telur di hujung gulungan.
6. Kemudian celupkan roti ke dalam telur dan golekkan dengan biskut tawar yang telah dihancurkan.
7. Goreng dengan minyak yang penuh hingga kekuningan.
8. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...