Sumber Gambar & Resepi : Nestle
Bahan-bahan :
750 gram filet ikan
2 sudu kecil serbuk pati ikan bilis
1/2 sudu besar minyak masak
Foil aluminium
Daun pisang
Bahan-bahan A :
1/2 cawan sos cili thai
1 batang serai ( dipotong nipis )
6 biji cili padi ( dihiris )
3 ulas bawang putih ( dikisar )
1 tangkai daun ketumbar
1 biji bawang besar ( dihiris nipis )
2 sudu besar jus limau
Gula secukup rasa
Cara membuat :
1. Perapkan ikan dengan serbuk pati ikan bilis selama 15 minit.
2. Sapukan minyak masak ke atas filet ikan. Letakkan ikan di atas daun pisang dan selepas itu letakkan atas foil aluminium.
3. Gaulkan bahan A hingga sebati dan tuangkan ke atas ikan.
4. Lipat foil aluminium dan buat lubang di bahagian tengah agar wapnya boleh keluar.
5. Bakar dalam ketuhar pada suhu 200 darjah celcius selama 15 - 20 minit.
6. Hidangkan bersama nasi.
No comments:
Post a Comment